Diabetes – nyt arbejde.

Jeg vil lige skynde mig at sige, at jeg ikke har fået nyt arbejde. Men det fylder hos mig, hvordan jeg lige forholder mig til en ny arbejdsgiver og min diabetes.

Jeg har et godt arbejde, jeg har nogle søde kolleger og en sød leder. Mit arbejde er forholdsvis tæt på hvor jeg bor, så jeg bruger ikke meget tid i transport for at komme på arbejde.

Jeg har været ansat hos den samme arbejdsgiver i 19 år, ikke i det samme arbejde. Jeg har siddet i flere forskellige afdelinger med forskellige arbejdsopgaver og ledere. I de 19 år har jeg også været med til flere omorganiseringer og nye tiltag og love, så arbejdet har aldrig været det samme særligt længe.

En forårsbebuder jeg fandt på min løbetur i dag.

Jeg har for sjov sagt til min afdelingsleder, at jeg er for ung til at skulle holde 25 års jubilæum, hvilket jeg har om 6 år, og som årene løber af sted, er de 6 år snart gået. Jeg ved godt, at sådan noget siger man ikke til sin afdelingsleder, hvis man ønsker udvikling. Men jeg kunne godt tænke mig, inden jeg rammer de 25 år hos min nuværende arbejdsgiver, at prøve noget andet på arbejdsmarkedet.

Der er også noget trygt ved min nuværende arbejdsgiver. Min arbejdsplads kender mig både før jeg fik konstateret diabetes, og nu hvor jeg lever med diabetes. Jeg tror ikke min afdelingsleder tænker over, at jeg har diabetes, hvilket man heller ikke kan mærke på mig udover at jeg tager insulin til min mad. På min arbejdsplads sidder vi flere personer på et kontor. Der er meget få enmandskontorer, men der er nogle. Et af disse enmandskontorer blev ledigt. Jeg spurgte min afdelingsleder, om det var muligt at få dette enmandskontor. Jeg fik oplyst, at det var til de personer som havde en sygdom og nogle særlig hensyn. Jeg sagde til min afdelingsleder i en sjov tone, at jeg jo havde diabetes, om dette ikke var en acceptabel grund, hvilket jeg godt kunne se på ham, at det ikke var.

Det der fylder meget hos mig i forbindelse med at skulle søge et nyt arbejde er, hvornår man fortæller en ny arbejdsgiver, at man har diabetes, og om man gør det. Nu er jeg meget åben om min diabetes, og jeg ser ikke mig selv som syg, men det fylder fortsat meget hos mig, hvad en ny arbejdsgiver tænker om diabetes. Jeg har besluttet, at jeg ikke vil fortælle det til en jobsamtale, hvorfor skulle jeg gøre det. Det er fremmede mennesker, og det kan være jeg aldrig ser dem igen, hvis jeg ikke får jobbet. Derudover vil jeg fravælges på min faglighed og ikke pga. diabetes.

Juridisk set er man ikke forpligtet til at fortælle sin arbejdsgiver, at man har diabetes, medmindre sygdommen har betydning for om man kan varetage arbejdsopgaverne.

Min diabetes skal ikke holde mig fra at søge et nyt arbejde, og jeg er også af den overbevisning, at det er hos mig selv, at problematikken fylder mest, hvad andre tænker i forhold til, at jeg har diabetes. Jeg ville ikke selv tænke over hvis en blev ansat med diabetes, eller en anden sygdom. Der hvor diabetes bliver synligt for andre er, når jeg måler blodsukker og tager insulin, det kan godt se lidt voldsomt ud når jeg skal stikke mig i maven med en nål. Der kunne jeg godt have brugt en lille pille, så var der ingen der ville lægge mærke til, at jeg har en autoimmun sygdom som Type 1 diabetes er.

Ja, med mit blogindlæg i dag, finder jeg nok ud af om min afdelingsleder læser med på min blog. Emnet fylder meget hos mig, og jeg tænker det var for vigtigt ikke at skrive om, da jeg nok ikke er den eneste der har lidt af de samme tanker/bekymringer.

Diabetes, på bagsiden af jul og nytår.

Nu står min ferie på hæld, og arbejde venter fra i morgen mandag. Jeg har i år haft en dejlig lang juleferie, sådan som julen og nytåret er faldet. Jeg har kun brugt 3 feriedage for at holde 17 feriedage, idet jeg er ansat 30 timer om ugen, og har fri hver fredag. Min 30 timers arbejdsuge stammer fra, da jeg havde små børn, og som jeg har holdt fast i.

Jeg havde set frem til ferie, idet hverdagen godt kan være lidt presset, selvom jeg ikke har små børn. Jeg havde glædet mig til at sove længe, have tid til familien, motion og have tid til min hest.

Gåtur ned af Aarhus gågade mellem jul og nytår.

Jeg ved ikke om det er min alder, der er begyndt at trykke, men jeg kan ikke sove længe. Hvis jeg ligger for længe får jeg ondt i ryggen, men jeg sover længere end til kl. 5.45, hvor jeg plejer at stå op.

Jeg har været mere sammen med min familie end i hverdagen. Vi har fået spillet spil og hygget os. Min store søn på 21 år bor ikke længere hjemme, men har været forbi flere gange i løbet af julen, også med sin kæreste.

Jeg havde de helt store planer med min træning her i juleferien, men jeg har været træt både i kroppen og i hovedet. Jeg har fået trænet, men ikke i samme grad som jeg havde planlagt. Jeg har tidligere prøvet at have travlt på arbejde op til ferie, og set frem til ferie. Når det så blev ferie, var jeg så træt, at jeg næsten ikke kunne noget. Mit blodsukker har også i denne ferie kørt op og ned, og kan være medskyldig i min træthed, ellers kan det også være fordi, at jeg ikke længere er 25 år. For mig er træning vigtigt, idet træningen er med til at holde mit blodsukker nogenlunde stabilt.

Juleaftensdag var jeg ude at løbe 5 km. for at være klar til julemiddagen, og for at holde styr på mit blodsukker. Jeg ved ikke, hvad jeg gjorde forkert, men mit blodsukker kørte op og ned juleaftensdag og aften, så det gav hovedpine. Jeg har ikke tidligere prøvet, at mit blodsukker har kørt så meget yo-yo. Den var gal før julemiddagen, og det blev ikke bedre af, at jeg til julemiddagen fik taget for meget insulin, så jeg blev dårlig, men ikke værre, end en gang Nikoline sodavand kunne hjælpe på det.  

Jeg var derfor meget påpasselig 1. Juledag, hvor vi var til julefrokost hos min svigerfar. Julefrokosten startede kl. 12, og bestod af mad der løbende kom på bordet i løbet af dagen, og aften. Ikke en julefrokost for en person, der ikke kan lide at stikke sig selv med insulin. Jeg valgte derfor kun at spise første gang der kom mad på bordet, så jeg havde styr på, hvor meget mad jeg spiste og hvor meget insulin jeg skulle have. Derudover tog jeg en rugbrød da jeg kom hjem. Det skal siges, at før jeg fik diabetes, ikke havde det godt med at sidde og spise en hel dag. For mig vil en god julefrokost være, at al julemaden blev stillet på bordet på en gang.

Jeg har for første gang oplevet, at have for lavt blodsukker om natten i min juleferie. Jeg var gået i seng med et blodsukkertal på 9, og tænkte det var lidt for højt. Efter et par timer vågnede jeg op, da min yngste søn rumsterede i vores stue. Jeg kunne mærke, at der var noget galt, og det viste sig, at mit blodsukker var for lavt, under 4. Hvis der er noget jeg frygter, er det at have for lavt blodsukker om natten, det gjorde mig lidt bange. Jeg talte allerede kort tid efter jeg fik konstateret diabetes med min diabeteslæge, om det at have for lavt blodsukker om natten. Jeg fortalte min diabeteslæge, at jeg var bange for at få angst, for at være alene hjemme med mine børn om natten, at jeg ikke vågnede op igen, og de skulle finde mig. Min diabeteslæge fortalte mig, at jeg ville vågne op når jeg fik lavt blodsukker. Jeg vil gerne ligge lidt højt når jeg går i seng, og i sær hvis jeg er alene hjemme med min yngste søn. Jeg har fundet ud af, at mit blodsukker stiger hurtigt ved slik, og falder hurtigt igen. Jeg tror, at den nat jeg faldt drastisk i blodsukker var pga. julen, hvor jeg spiste lidt slik. Hvis mit blodsukkertal ligger under 7 når jeg skal i seng tager jeg ¼ rugbrød, for at holde et stabilt blodsukker i løbet af natten. Jeg håber, at det er vejen til, at jeg ikke får lavt blodsukker om natten.

Trods mine udfordringer med mit blodsukker har det været dejligt med ferie.

Og ja, der blev brugt mange timer sammen med min hest i juleferien.

Nej, jeg håber ikke, at 2020 bliver lige så udfordrende som 2019, hvor jeg fik konstateret diabetes.

Fyrværkeri fra nytårsaften. En aften hvor mit blodsukker var fint.

Fremadrettet vil min blog komme med et nyt blogindlæg den første søndag i hver måned. Og tak fordi I læser med.

Julen står for døren.

Vi er nu halvvejs igennem december, julen er lige rundt om hjørnet, og jeg har snart juleferie, hvilket jeg glæder mig til. Jeg er ikke kommet i gang med at købe julegaver endnu, men regner med at få styr på det inden juleaften. Nogle år har jeg haft styr på alle julegaverne i november måned, andre år har jeg løbet rundt i Magasin den 23. december hen under aftenen med nogle få andre, der også var ude at købe julegaver.

3. søndag i advent.

Det jeg også glæder mig til her i december har ikke noget med julen at gøre, men at dagene begynder at være længere. Jeg har ikke noget mod den mørke tid, for mig er den hyggelig, men jeg er mere træt i den mørke tid, og jeg når ikke alt det, jeg gerne vil, føler lidt mine dage bliver komprimerede. Jeg vil gerne nå så meget, mens der er lyst, men det er svært, når man tager på arbejde når det er mørkt, og kommer hjem når det er mørkt.

I sidste weekend havde den vej jeg bor på, den traditionsrige ”Tour de Julebesøg”, som har stået på i ca. 10 år. En god måde at få hilst på sine naboer og få sagt god jul. Jeg bor på en lille stikvej med 11 parcelhuse. Alle huse er med, men engang imellem er der et enkelt afbud pga. andre familiearrangementer. Fremgangsmåden er, at der i god tid bliver meldt to datoer ud, hvor man melder ind, hvilken dato der passer en bedst. I år var vi 9 huse med i ”Tour de Julebesøg”. Der bliver lagt en fin plan, og en tidsplan, hvornår vi skal besøge de forskellige huse. Hvert besøg er af 45 minutters varighed. Man få lidt at drikke og lidt at spise hvert sted. Det er rigtigt hyggeligt, og man får talt med næsten alle sine naboer, idet man flytter sig og ikke er bænket om et bord en hel dag.

I år var jeg lidt spændt på ”Tour de Julebesøg” og hvordan det skulle gå med min diabetes, og om jeg kunne finde ud af at småspise ud over en hel dag og få insulin. Det gik, jeg fik noget at spise, og tog ingen insulin. De sidste par år, er der blevet serveret det samme at spise i hvert enkelt hus, som året før, på nær et enkelt år, hvor alle uden at have talt sammen havde tænkt, at der blev serveret alt for meget mad på sådan en dag, og alle havde valgt kun at servere noget at drikke. Folk blev meget beruset det år, og var meget sultne. Året efter var der lidt at spise igen i samtlige huse.

Derfor havde jeg en ide om, at mine naboer serverede ost og lækker pølse, og at der senere bliver serveret hotdogs hos en nabo længere nede af vejen. Derudover valgte jeg ikke at drikke alkohol, men te og sukkerfri sodavand. Jeg ved, at jeg ikke behøver insulin til ost og pølse. Da vi kom til hotdogs, valgte jeg ikke at tage brødet, hvilket betød, at jeg ikke havde behov for insulin. Jeg tog mit blodsukker løbende gennem dagen, og mit blodsukker var perfekt. Jeg havde min insulin med, hvis jeg fik lyst til den hjemmelavede julekringle eller æbleskiver. Jeg har tidligere måtte gå tidligere hjem fra ”Tour de Julebesøg”, fordi jeg havde så ondt i maven fordi jeg havde spist for meget, dette var ikke aktuelt i år.

Julesmåkager. Er prøvesmagt idet mit blodsukker var for lavt, 3,8. To julesmåkager, så var blodsukkeret fint igen.

En del af mine naboer er jeg også venner med på Facebook, så de vidste godt jeg har diabetes. Men der er også nogle af mine naboer, som jeg ikke er venner med på Facebook, så det var nyt for dem, at jeg havde fået konstateret diabetes.  Det fik vi talt lidt om, ikke at det fyldte dagen, så spændende er diabetes heller ikke. Min søde nabo er praktiserende læge, og vi kom også til at drøfte forskellen på Type 1 og Type 2 diabetes.  Jeg fortalte, at min bedstemor havde Type 2 diabetes. Min nabo oplyste, at Type 1 og Type 2 diabetes ikke hænger sammen, og jeg har ikke fået Type 1 diabetes fordi min bedstemor havde Type 2 diabetes. Jeg har selv tænkt tanken, at jeg ikke kan forstå, at de to sygdomme skal have det samme navn udover tallet, idet folk nemt forveksler de to sygdomme. 

Hvis jeg blev spurgt, kunne jeg godt tænke mig, at Type 1 og Type 2 diabetes havde forskellige navne, da jeg ser de to sygdomme som meget forskellige.

Min blog går nu på juleferie, og jeg ønsker alle en Glædelig Jul og Godt Nytår. Bloggen starter op i det nye år igen, men man kan fortsat følge mig på Facebook og Instagram.

Diabetes – mine børn.

Som jeg skrev i mit sidste blogindlæg, går dagene, ugerne, månederne og årene alt for stærkt. Jeg har en voksen søn på 21 år, og en anden søn der er på vej til at blive voksen. Jeg husker tydeligt da de kom til verden, ikke som i går, men tæt på. Jeg plejer at sige til de jeg kender der får børn, nyd dem, for før man får set sig om er de flyttet hjemmefra.

Mine to drenge.

Min ældste søn er flyttet hjemmefra. Han flyttede en måned efter jeg fik konstateret diabetes. At han skulle flytte hjemmefra den 1. juni 2019 var planlagt lang tid før jeg fik konstateret diabetes.  For min skyld måtte min søn gerne blive boende hjemme nogle år endnu. Men han var klar til at flytte hjemmefra, og jeg kan godt forstå, at han ville stå på egne ben og have sin egen lejlighed. Men der faldt nogle tårer, da han bar sin seng ud af vores hus, for den var symbolet på, at nu var han flyttet hjemmefra.

Jeg vidste, at den dag ville komme, at den ældste flyttede hjemmefra, og om nogle år den yngste, og jeg har været i gang med at forberede mig på de dage gennem flere år, for mine børn betyder utroligt meget for mig. Jeg har hele tiden vidst, at det ville blive svært for mig, at de flyttede hjemmefra.  Jeg valgte derfor for nogle år siden at genoptage en sport/fritidsinteresse for at have noget at gå op i og bruge tiden på, når mine børn ikke længere havde behov for mig på samme måde, som da de var små. Derfor valgte min mand og jeg for 4 ½ år siden at købe en hest. Min mand er bange for heste, så det er min hest. Når man er en familie skal man være enig om at købe en hest, da det ikke er billigt at have hest. Derudover går der mange timer med træning og pasning af en hest.

Den nat jeg lå på hospitalet, og hvor jeg om dagen havde fået oplyst, at jeg havde diabetes, gik der mange tanker gennem mit hoved. Det der fyldte mest i mit hoved var, at mine børn også en dag kunne blive syge med en alvorlig sygdom, hvilket jeg håber, ikke sker, men jeg har også erfaret gennem mit 46-årige liv, at der ingen garantier er. Hvordan ville jeg gerne have mine børn skulle tackle en alvorlig sygdom. Jeg ville gerne have, at de fortsat havde et godt liv, og kunne se positivt på fremtiden. Hvis mit ønske for dem var et godt liv med en masse positive ting, havde jeg ansvaret for at vise dem, at man trods en rigtig træls sygdom kan leve et fornuftigt liv.

Den måde jeg har valgt at tackle min diabetes, og få det bedste ud af det, handler om, at jeg vil have et godt liv, samt vise mine børn, at man med en alvorlig kronisk sygdom kan leve et fornuftigt liv, og fortsat have ønsker for fremtiden.

Fordi jeg har diabetes, er det ikke ensbetydende med, at mine børn får diabetes. Man ved endnu ikke, hvorfor folk får Type 1 diabetes. Forskerne har mange forskellige hypoteser, men de har ikke en forklaring på, hvorfor nogle rammes og andre ikke. Min yngste søn har spurgt ind til, hvad chancen er for at han også får diabetes. Til dette har jeg svaret, at han skal være glad for, at det er hans mor der har fået diabetes og ikke hans far, da chancen for at han også får diabetes er noget mindre ved, at det er hans mor der har fået diabetes.  Risikoen er 2 % modsat hvis det var hans far der havde fået konstateret diabetes ville risikoen være 5 %. Risikoen for at en person, der ikke har diabetes i familien, udvikler Type 1 diabetes, er til sammenligning 0,4%. Det jeg også plejer at sige er, at jeg har taget en for holdet.

Ja, diabetes kan ramme alle og har ramt vores lille familie og sygdommen er kommet til at fylde en del, og mine børn tænker også over, om sygdommen kan ramme dem.

Diabetes – Jul.

Jeg ved ikke om det har noget med min alder, men dagene, ugerne og månederne går utroligt stærkt, og jeg føler næsten, at vi lige har haft jul. Et år siden hvor jeg virkelig begyndte at mærke, at der var noget galt, men ikke mente det var noget alvorligt. Et år siden hvor jeg spiste alt og ikke tænkte over, hvad jeg spiste.

Jeg elsker risalamande, og det ændre en type 1 diabetes ikke på.

Selvom jeg fik konstateret Type 1 diabetes den 1. maj 2019, er jeg godt klar over i dag, at jeg også havde diabetes julen 2018. Derfor går jeg også ind i december og julen 2019 med en underlig følelse. Jeg elsker julen, og det ændrer en Type 1 diabetes ikke på.

Julen 2018 holdt min familie og jeg med min store svigerfamilie i Sverige, Idre Fjäll. Julen blev kombineret med en skiferie. Vi stod alle på ski undtagen min ældste søn og min svigerfar, idet min søn spiller håndbold, og ikke skulle komme til skade, og min svigerfar idet han var bange for at brække et ben. En hyggelig måde at holde jul på.

Det jeg husker julen 2018 for, var en hyggelig jul, med en masse sne. En jul, hvor vi også fik os rørt, hvor vi ikke kun sad ved et bord og spiste en masse mad. Jeg husker også julen 2018 som en jul, hvor jeg kunne spise en masse uden at tage på, en jul med problemer med svamp, og hvor jeg stod op om natten og drak saftevand. En jul, hvor jeg ikke kunne slukke min tørst, og havde problemer med mundtørhed. Jeg husker tydeligt, da vi var på vej hjem fra Idre Fjäll og var på vej igennem Sverige. Vi holdt et stop på en McDonalds for at vi kunne få lidt at spise. Jeg var ikke sulten, men tørstig. Min mand havde købt en lille Fanta til mig, og på det tidspunkt var jeg allerede begyndt at få en craving for alt med appelsin. Jeg fik drukket min Fanta meget hurtigt, og ville købe en ny – dette kunne min mand ikke forstå, idet han jo lige havde købt en Fanta til mig og blev lidt småsur. Jeg fik købt mig en stor Fanta, men den holdt ikke længe.

Jeg savner ikke symptomerne på diabetes, udover at kunne spise uden at tage på. Derfor er det også en underlig følelse, at jeg var syg julen 2018, dog uden at vide hvor alvorligt det var, og jeg spiste alt. Julen 2019 har jeg diagnosen Type 1 diabetes, og skal tænke over, hvad jeg spiser i forhold til hvor meget insulin jeg skal tage. 

Nogle gange er jeg ved at glemme, at jeg har diabetes, f.eks. gav mine kolleger kage og chokolade på arbejde til hele afdelingen. Jeg ved, at jeg kan tage et lille stykke chokolade uden at skulle tage insulin, men når man er i godt selskab og snakken går, kan jeg nemt glemme at jeg har diabetes. Jeg var ved at tage to stykker chokolade, idet det fortsat ligger i mig, at jeg tidligere har været vant til at spise det jeg har haft lyst til, dog at jeg skulle passe på min vægt. Det er bl.a. i disse situationer, at jeg bliver frustreret over at jeg har diabetes, at jeg ikke bare kan spise uden at skulle tænke på insulin. Jeg får det dog hurtigt vendt til, at så tager jeg ikke de gram på i vægt.

Jeg er sikker på, at december og julen 2019 bliver hyggelig og julet, som den skal og som jeg holder af. Jeg har dog ikke fået en Summerbird julekalender som jeg har fået de tidligere år af min mand pga. min diabetes.

Nej, jeg kommer ikke til at indtage ligeså meget Summerbird chokolade som jeg har gjort de tidligere december måneder og juledage. De sidste par år har jeg ikke selv lavet konfekt, men har købt for flere 100 kr. Summerbird chokolade til min familie i juledagene. Og jeg er den der har spist det meste af chokoladen.    

Diabetes og udlandsrejse.

Min familie og jeg elsker at rejse, og i år havde jeg en følgesvend med på sommerferie i form af en ny-konstateret Type 1 diabetes.

Da jeg fik konstateret Type 1 diabetes den 1. maj 2019 havde min familie og jeg ikke bestemt, hvor vi skulle på sommerferie, idet vi afventede om vores ældste søn blev udtaget til VM i håndhold U-21, som skulle afholdes i Spanien. Året før havde vi bestilt ferie til Club La Santa på Lanzarote til hele familien, men han blev udtaget til EM i Slovenien for U-20 i håndbold og kunne derfor ikke tage med os. Vi ønskede i år at se ham spille håndbold, hvis han blev udtaget. Han blev ikke udtaget, men var omkring ungdomslandsholdet til det sidste, så vi havde ca. en måned til at planlægge hvor vi skulle på sommerferie.

Vi havde besluttet, at vi ville tage til Sydfrankrig hvis vi ikke skulle til Spanien og se vores ældste søn spille håndbold.

Hvis man havde spurgt mig efter jeg havde fået konstateret diabetes, hvor jeg helst ville holde ferie, ville jeg have sagt i et sommerhus i Danmark. Jeg husker tydeligt, at jeg var bange for om jeg kunne finde ud af passe på min diabetes i et andet land, hvor alt er ukendt. Og hvis jeg nu blev syg, hvad skulle jeg så gøre, jeg var langt væk fra et dansk hospital. Mine børn havde en forventning om, at vi skulle til udlandet i sommerferien, så mine bekymringer og ønsker blev holdt for mig selv. Og hvor er jeg glad for, at vi kom til udlandet i sommerferien.

Vi fandt en lille ferielejlighed på et hotel i Mougins, tæt på Cannes. Mougins har en ældre bydel, som bestemt er et besøg værd. Den ældre bydel har sin egen charme, med smukke og velrestaurerede huse, og blomster overalt. Den ældre bydel oser af kunst, bl.a. tilbragte Picasso de sidste 15 år af sit liv i byen. Derudover har byen været ramme om mange andre kendte som Christian Dior, Catherine Deneuve, Edith Piaf og mange flere. For mig en lille perle i Sydfrankrig.

Det er helt sikkert et besøg værd hos parfumefabrikken Molinard i Grasse, som er kendt som parfumens hovedstad.

Før vi tog mod Sydfrankrig, havde jeg gennemtænkt, hvad jeg skulle gøre hvis jeg blev syg i Sydfrankrig. Jeg vidste, at der var en lufthavn i Nice tæt på Mougins. Hvis det blev nødvendigt måtte min familie køre mig til lufthavnen i Nice, og jeg måtte tage det første og bedste fly til Jylland. Jeg måtte få nogen til at hente mig i lufthavnen og køre mig til Skejby Sygehus. Den nødplan gjorde, at jeg kunne tage på ferie med fred i sindet. Jeg ved ikke hvad jeg havde tænkt på, der kunne ske, men jeg var meget usikker på min diabetes i starten, og det gjorde mig tryg at have en plan. At jeg ikke havde styr på hvornår og om der gik et fly til Jylland, havde jeg ikke tænkt over.

Da vi tog på ferie var jeg begyndt at acceptere, at jeg havde diabetes. Men under ferien blev jeg frustreret over min diabetes, at jeg ikke bare kunne spise løs af de franske madvarer, som jeg tidligere havde gjort. Nu skulle der tælles kulhydrater, og tages insulin til, hvilket betød at jeg ikke spiste så meget, som jeg ville have gjort hvis jeg ikke havde diabetes.  Jeg fandt dog en madvare, hvor jeg ikke skulle tælle kulhydrater, og tage insulin til, fransk brie. Min søns kæreste og jeg skulle hver dag i vores ferie i det sydfranske prøve en ny brie.

Ja, det er første gang jeg er kommet hjem fra en ferie, som ikke var en sportsferie, og ikke havde taget på, og ikke skulle på slankekur som noget af det først efter endt ferie.

Ja, jeg havde købt en lille køletaske til min insulin, idet ferien gik til det Sydfranske.

Fortsættelse på diabetes – injektion

Jeg har valgt at følge op på min sidste blog, hvor jeg skrev om at tage insulin i det offentlige rum. Årsagen til dette er, at efter jeg havde skrevet min blog, blev et Jodel delt på Facebook. Jodel er et social medie med små opdateringer skrevet af anonyme personer. Jeg har spurgt folk, som læser Jodel, om disse opdateringer er rigtige oplevelser eller om historierne er opdigtede. Jeg har fået oplyst, at det er begge dele. Jeg læser ikke selv Jodel, men denne opdatering havde fanget nogens opmærksomhed og delt den på Facebook, og der fangede den min opmærksomhed, idet jeg havde skrevet om problematikken på min blog, at stikke sig selv med en insulinpen i det offentlige rum.

Jeg vil gerne sprede budskabet om, at der findes livsvigtig insulin i denne injektionspen

Som skrevet ved jeg ikke om opdateringen på Jodel er en rigtig oplevelse:

”Jeg har diabetes og blev nødt til at injicere insulin i mig akut mens jeg sad i letbanen. – Kvinden bag mig ”undskyld men kan du ikke finde et andet sted at skyde heroin”  

Men delingen på Facebook af opdateringen fra Jodel havde fået andre til at skrive om lignende episoder fra deres liv.  Jeg vil selv blive ked af det, hvis en person sagde til mig, om jeg ikke kunne tage min insulin et andet sted, eller tro jeg var i gang med at tage stoffer.

Jeg tænker, at det handler meget om uvidenhed omkring diabetes, når en person siger, om man ikke vil tage stoffer et andet sted. Jeg vidste ikke selv noget om diabetes før jeg selv fik sygdommen. Jeg tror selv, at jeg havde kigget noget, hvis jeg havde set en person give sig selv insulin i maven, stikke en nål ind i maven med en insulinpen, som jeg gør, når jeg skal spise. Eller som jeg har læst andre gør, i armen eller i låret. Jeg vil også være ked af det, hvis jeg troede der blev taget stoffer foran mine børn.

Det er ikke stoffer vi diabetikere tager, men insulin så vi kan leve og spise, og min holdning er, at selvfølgelig skal man kunne tage insulin i det offentlige rum – det kan jeg ikke se noget forkert i. Er det forkert at have en ring i næsen, eller have brunt hår? Jeg ved godt, at jeg sætter det lidt på spidsen, men jeg er diabetiker og for at kunne spise, skal jeg have insulin. Jeg ville helst tage en lille pille, men sådan fungerer insulin ikke, for mange af os med Type 1 diabetes bliver nødt til at tage insulin med en insulinpen.

Hvis jeg kunne ønske, vil jeg gerne have at Diabetesforeningen var lidt mere oplysende og proaktiv i forhold til den danske befolkning omkring Type 1 diabetes. Før jeg fik konstateret diabetes, vidste jeg en hel del om Type 2 diabetes, og næsten ikke noget om Type 1 diabetes. Det jeg vidste om Type 1 diabetes var, at man ikke måtte spise sukker og skulle stikke sig, og jeg tog kæmpe fejl i forhold til, hvad man som diabetiker må spise.

Diabetesforeningen har en god og informativ hjemmeside, men jeg tror de færreste der ikke har diabetes går ind og læser på Diabetesforeningens hjemmeside. Hvordan skal den danske befolkning, der ikke har diabetes eller ikke kender en med diabetes vide, at en diabetiker som mig bliver nødt til at tage insulin med en insulinpen hver gang jeg skal spise, bare et lille æble bliver jeg nødt til at tage insulin.   

Ja, lige nu stiger andelen af folk med Type 1 diabetes, og vi bliver flere og flere der skal stikke os med en insulinpen, så det vil være rart ikke at blive mødt med, at folk tror vi tager stoffer, for det gør vi bestemt ikke. https://www.dr.dk/nyheder/viden/kroppen/flere-danskere-faar-livsfarlig-diabetes-og-forskerne-aner-ikke-hvorfor

Diabetes – injektion.

Idet jeg har Type 1 – diabetes, er behandling med insulin livsnødvendig. Behandlingen med insulin prøver at efterligne den normale bugspytkirtels funktion.

Som jeg flere gang har beskrevet i de forskellige blogindlæg, er injektion med min insulinpen ikke min stærke side, men det går, fordi jeg skal – hvis jeg ønsker at leve et forholdsvis normalt liv.

Jeg stikker mig med en basal insulin hver aften kl. 22 – den skal jeg tage for at holde niveauet stabilt i løbet af 24 timer. For at huske at tage min basal insulin hver aften bliver jeg nødt til at sætte min alarm til på telefonen, ellers kommer jeg nemt til at glemme at tage den – har endnu ikke glemt at tage min basal insulin, men kender min egne svagheder.

Når jeg skal tage mit blodsukkertal, stikker jeg mig selv i siden af fingeren, det gør ikke så ondt som hvis det er i blommen på fingeren.

Jeg har det med at falde i søvn på sofaen, eller  komme godt i gang med et projekt i hjemmet, hvor jeg glemmer alt andet. Min basal insulin tager jeg i låret. Og nej, jeg kan ikke stikke mig hvor jeg har lyst til i låret. Jeg kan stikke mig fra pressefold til sidesøm, en håndsbredde over knæet og helt op til lysken. Jeg må ikke stikke mig det samme sted, for så kan jeg få insulinknuder, og de ser hverken pæne eller rare ud, så hver gang jeg har stukket mig sætter jeg en lille ring med en kuglepen omkring det sted, hvor jeg har stukket mig. Disse kuglepensringe er ikke nemme at have, idet de forsvinder når jeg sveder eller er i bad, men jeg prøver.

Derudover tager jeg hurtigvirkende insulin til mine måltider, som indeholder kulhydrater. Her stikker jeg mig i maven. Der har jeg også mit eget lille system. Jeg starter fra den ene side af maven, og arbejder mig over mod den modsatte siden af maven, først under navlen, derefter over navlen, også ved hjælp af små kuglepensringe. Jeg har aldrig tidligere været glad for fedt på maven, men hvor er det rart at stikke i. Noget tyndt hud uden særlig meget fedt kan godt gøre ondt, og være svært at stikke i. 

Jeg valgte hurtigt, at jeg ikke ville være flov over at stikke mig i det offentlig rum, selvom det kan være svært. Når jeg er ude at spise med min familie, venner eller kolleger stikker jeg mig med min insulinpen ved bordet. Dette gør jeg, idet jeg ikke ved hvor mange kulhydrater der helt er, når jeg bestiller mad, og først kan se hvor meget insulin jeg skal have, når jeg ser maden på tallerken. Derudover vil jeg gerne have varm mad hvis det er det jeg har bestilt, og derudover føler jeg, at det bliver lidt snusket, at stå at stikke sig på et offentligt toilet, hvilket jeg har gjort. Indtil nu har alle taget det pænt.

Jeg huske tydeligt en episode fra i sommer på Aarhus Streetfood, hvor min yngste søn og jeg var nede at spise aftensmad. Vejret var dejligt og vi sad ude. Hvis I ikke kender Aarhus Streetfood sidder man ved langborde og på bænke, side om side med folk man ikke kender, man sidder tæt. Folk omkring en kan næste ikke undgå at se, hvad man laver. Der var en ung kvinde, som sad skråt overfor mig – hun så, at jeg tog insulin. Da jeg var færdig og havde pakket min insulinpen væk, smilede hun pænt til mig.

Jeg har fundet ud af, at bukser eller en nederdel er det nemmeste når man er ude at spise, og skal stikke sig med insulinpen. Jeg har hørt, at nogle stikker igennem tøj, men det har jeg for små nåle til på min insulinpen. Med bukser eller nederdel kan man lige tage ud i kanten og stikke sig, og folk får næsten ikke noget bar hud at se.

Ja, jeg tænker over, hvad andre tænker, når jeg stikker mig med min insulinpen i det offentlige rum, men det bliver jeg nødt til at komme over. Men jeg tænker over, og jeg ved ikke om det kun er noget der rumsterer i mit hoved, om det er offentlig acceptabelt at tage medicin offentligt. Hver gang jeg sidder på en café eller en restaurant tænker jeg over, om en tjener kan finde på at komme over til mig og sige, at det ikke er acceptabelt, at jeg giver mig selv en injektion med insulin.

Ja, jeg har siddet på restauranter i Sydfrankrig og taget insulin, som om det var mest normale i verden!

Diabetes – kost.

Type 1 diabetes opstår, når de insulinproducerende celler (betaceller) i bugspytkirtlen gradvis går til grunde, hvorved produktionen af insulin ophører. Insulin er et livsnødvendigt hormon, der hjælper med at omsætte den mad, man spiser, til energi i kroppen. Det vil sige, at jeg skal få den insulin, som jeg tager via min insulinsprøjte, til at passe med den mad, som jeg spiser, så jeg ikke får for højt blodsukkertal eller går i insulinchok.

Min favoritkage fra Lagkagehuset. Når jeg spiser sødt skal det også være godt. Dette er ikke en reklame for Lagkagehuset, men min virkelighed.

Jeg vil lige skynde mig at sige, at jeg må spise alt, men jeg skal blot tage passende insulin til den mad, som jeg spiser. Årsagen til, at jeg har skrevet, at jeg må spise alt med fed skrift er, at min oplevelse er, at der fortsat er en uvidenhed omkring, hvad folk med Type 1 diabetes må spise. Jeg er flere gange, af velmenende mennesker blevet fortalt, hvad jeg må spise og ikke må spise, og at jeg skal undgå sukker.

Heldigvis er der sket en udvikling, og der er kommet ny viden til. Da jeg var barn voksede jeg op med en bedstemor, som havde Type 2 diabetes, eller som det hed dengang – gammelmandssukkersyge (en diagnose som jeg i dag stiller spørgsmålstegn ved – havde min bedstemor Type 2 diabetes, eller havde hun Type 1 diabetes som jeg har ? Dette vil jeg komme ind på i en anden blog).

Jeg husker, at min mor købte chokolade uden sukker til min bedstemor, og som jeg sneg mig til at spise, men blev slemt skuffet, for det smagte ikke godt. Min mor bagte også kager uden sukker, men fyldt med mel som er kulhydrater, som får ens blodsukkertal til at stige, men man vidste ikke bedre på det tidspunkt.

Der er heldigvis kommet ny viden og medicin til, så jeg kan spise som alle andre – jeg skal dog følge Sundhedsstyrelsens kostråd, som alle andre.

Min kost har ændret sig siden jeg fik konstateret diabetes. Jeg har skåret meget ned på mit indtag af kulhydrater i dagligdagen. Når jeg er i byen, eller er inviteret hjem til venner, spiser jeg det, der bliver serveret, også dessert. Jeg vil være ked af, hvis der skal tages hensyn til mig pga. min diabetes.

Et måltid, jeg har valgt ikke at ændre på, er min morgenmad, som består af 3 dl. havregryn, 20 g rosiner, ca. 50 g mandler og mælk. En morgenmad fyldt med kulhydrater. Jeg er en person, som ikke kan leve uden morgenmad, og for mig er morgenmad det vigtigste måltid på dagen, og jeg elsker havregryn. Morgenmåltidet er også det måltid hvor jeg tager den højeste dosis insulin. Mit morgenmåltid er målt op, idet det er fyldt med kulhydrater, og jeg skal sikre at få passende insulin til dette måltid.

En morgenmad jeg har spist i mange år, og som giver mig en god start på dagen. Havregryn, mandler og rosiner.

Jeg spiser meget lidt brød, udover de 2 skiver rugbrød, som jeg får til frokost sammen med gulerodstave, agurker og rød peber. 

Som mellemmåltid spiser jeg ost og mandler, idet der er meget lidt kulhydrater i ost og mandler, og de madvarer behøver jeg ikke at tage insulin til, som jeg gør til de tre hovedmåltider.

Tidligere spiste jeg gerne brød når jeg kom hjem fra arbejde. Nu får jeg ost og mandler som er lav på kulhydrater.

Til aftensmåltidet undgår jeg gerne kartofler, pasta og ris, og spiser gerne nogle grønsager stegt på en pande sammen med noget fisk eller kød. Hvis min mand laver boller i karry, siger jeg ikke nej, men tager kun lidt ris til.

Nem og sund aftensmad, som kan peppes op med lidt soya, ingefær og hvidløg. En ret man kan lave med mange forskellige grøntsager. Jeg bliver mæt af denne aftensmad, og går ikke sulten i seng.

Mit slikforbrug er næsten på 0, tidligere spiste vi gerne slik om fredagen, og lidt i løbet af ugen. Dette gør vi ikke længere. Jeg tror fortsat, at min mand spiser noget slik i sin bil, uden at han vil indrømme det. Jeg finder en gang imellem slikpapir i hans bil.

Jeg har sat mit indtag af kulhydrater ned, da tanken om at tage insulin fortsat er svær, og idet jeg gerne vil undgå at tage for meget insulin. Derudover har jeg i dag ikke svært ved at sige nej til mad med kulhydrater og slik, idet jeg fortsat har svært ved at stikke mig med min insulinpen. Jeg vil hellere undvære slik end at stikke mig selv med en nål.

Det gode, der er kommet ud af at have fået konstateret diabetes er, at min familie og jeg er begyndt at spise sundere, hvilket jeg kan mærke på min krop. Jeg får ikke længere ondt i maven, fordi jeg har spist for meget, i form af kulhydrater via hvidt brød, pasta og slik.

Ja, jeg spiser fortsat kage. Jeg køber ofte en kage i weekenden. Jeg elsker kage, og kage vil jeg nødigt undvære. Jeg kan ikke længere spise uhæmmet mængder af kage, idet jeg kun vil stikke mig én gang for at spise kage, og jeg tager kun insulin til ét stykke kage.

Ja, det er utroligt, at der skal en diabetes til og en nål, før jeg kan holde mig væk fra slik. Jeg kan fortsat godt spise et stykke slik uden at tage insulin, men ikke en hel pose som jeg tidligere nemt kunne spise.

Motion – del 2.

Løbetur i Riis Skov.

I min sidste blog begyndte jeg at beskrive, hvor meget motion fylder i mit liv, samt at motion for mig, har en positiv indvirkning på mit blodsukkertal. Og jeg vil lige skynde mig at sige, at jeg dyrker moderat motion, ikke noget ekstremt til mig.

For mig har det været lidt af en proces, at jeg i 46 år ikke har skulle tænke over noget, når jeg har dyrket motion. Hvis jeg var ude at løbe 3 km, og havde lyst til at løbe 10 km, gjorde jeg det. Nu skal jeg måle mit blodsukker før jeg løber, og jeg tænker over hvor langt jeg løber, og har telefon med og noget druesukker, hvis mit blodsukker bliver for lavet under løbeturen.

Billeder fra dagens løbetur. Den permanente.

Grundreglen ved fysisk aktivitet er, at man har behov for mindre insulin end normalt. Der kan ikke gives nogle faste retningslinjer på, hvor meget man skal justere sit insulinindtag, da det afhænger af en række faktorer og ofte er meget individuelt fra person til person. Du kan læse mere om dette på Diabetesforeningen https://diabetes.dk/diabetes-1/fysisk-aktivitet.aspx eller på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Den første uge med diabetes, havde jeg aftalt med min diabetessygeplejerske, at jeg skulle bruge tiden på at gøre de ting, som jeg plejede at gøre i forhold til motion, så vi kunne finde ud af, hvor meget insulin jeg havde behov for i dagligdagen. Så der var ikke andet at gøre, end at komme op på cyklen og hesten, og finde ud af hvor meget insulin jeg havde behov for. Diabetessygeplejersken var dog noget bekymret for, når jeg skulle på hesten igen, om jeg ville falde af hesten, hvis mit blodsukker blev for lavt.

Det jeg har erfaret i forhold til min krop og den måde jeg motionerer på er, at cykling ikke får mit blodsukker til at falde særlig meget, men at blodsukkeret er nemmere at styre resten af dagen, hvis jeg har cyklet om morgenen. I forhold til ridning er det lidt sværere, nogle gange falder mit blodsukker når jeg rider, andre gange ikke. Derfor måler jeg altid mit blodsukker før jeg stiger på hesten, og jeg vil gerne have, at mit blodsukker ligger over 5, og gerne omkring 7, for jeg skal helst ikke falde af hesten pga. for lavt blodsukker. Hvis mit blodsukker er for lavt drikker jeg gerne noget juice, idet det virker når jeg rider, og falder hurtigt igen, så mit blodsukkertal er normalt efterfølgende, og ikke alt for højt.

Løb, har jeg erfaret, påvirker mit blodsukkertal meget, her skal mit blodsukkertal gerne ligge omkring 8 før jeg løber. Jeg har en dag spist et lille stykke othellolagkage før jeg skulle løbe, for at få mit blodsukkertal op på 8, og for ikke at få for lavt blodsukkertal under løbeturen. En god undskyldning for at spise et stykke kage, der skal jo være nogle fordele ved at være diabetiker.

Riis Skov

Det jeg har erfaret er, at motion gør det nemmere for mig at styre min diabetes, og jeg har mere normale blodsukkertal, når jeg dyrker motion, end hvis jeg holder en uge fri fra motion. Jeg har også fundet ud af, at jeg ikke kan nøjes med at ride, det skal være cykling eller løb. Jeg har også fundet ud af, at jeg ikke behøver at cykle 10 km, men at jeg godt kan nøjes med at cykle 5 km. Jeg behøver heller ikke dyrke motion hver dag, idet den øgede insulinfølsomhed kan vare i 1 til 2 døgn efter ophør af fysisk aktivitet.

Jeg har endnu ikke været i et motionscenter og dyrket zumba eller spinning, som jeg tidligere har gået til, så jeg ved endnu ikke hvordan disse motionsformer påvirker mit blodsukkertal.

Jeg ved, at Steno Diabetes Center Aarhus har en klinik for atleter med Type 1 diabetes, hvor man som diabetiker kan få hjælp og støtte til at optimere sine sportslige præstationer og sin diabetesbehandling, så man kan konkurrere på lige fod med sportsudøvere, der ikke har diabetes. Så der er ingen undskyldning for, at man ikke kan blive en god atlet fordi man har diabetes. Det skal lige siges, at den klinik er jeg ikke tilknyttet, jeg dyrker ikke motion på det plan.

Ja, der findes et cykelhold, som kun består af ryttere med diabetes, og som cykler med i nogle af de største løb i verden.

Ja, jeg tror, at min diabetesbehandling skal bestå af insulin og motion samt passe på mig selv, og nyde livet