Tager jeg fejl.

Jeg har valgt at stoppe op i min fortælling af min hverdag, og hvordan livet er som ny med diabetes, men den skal jeg nok komme tilbage til i min næste blog. Jeg har valgt at benytte denne blog til at reflektere over, hvad de sociale medier/nettet gør ved mig, både positivt og negativt, og om jeg tager helt fejl, når jeg gerne vil skrive om, at man godt kan leve et fint liv med diabetes. Nogen vil måske tænke, ja men du skriver jo selv på de sociale medier, og om nogle mindre flatterende emner omkring det at have diabetes. Og det er fuldstændig rigtigt.

Diabetes er en rigtig træls sygdom at have, men nu har jeg den, og jeg kan ikke gøre noget ved det. Hvis jeg kunne spise og motionere mig ud af en type 1 diabetes havde jeg gjort det, men det kan jeg ikke. Jeg lever fortsat, og jeg vil fortsat gerne leve mit liv, som jeg gjorde tidligere, og det gør jeg næsten. Min mad har ændret sig, og jeg har nogle bekymringer, som jeg ikke havde tidligere, hvilket jeg vil komme ind på i nogle af mine senere blogs.

Da jeg lige havde fået diabetes, valgte jeg ikke at læse særlig meget om sygdommen på nettet. Jeg valgte at melde mig ind i Diabetesforeningen, men var også tæt på at melde mig ud igen, for der blev fortalt nogle barske historier om det at have diabetes og alle følgesygdommene. Selv reklamerne omhandlede følgesygdomme. I min indledning, som også var min første blog, fremhævede jeg også, at det var vigtigt, at disse historier bliver fortalt, men som ny diabetiker blev jeg rigtig bange. Jeg har været ved at tude, når jeg har siddet nede på Steno Diabetes Center Aarhus, og har set en person mangle noget af sit ben, og tænkt om dette var mit liv om nogle år.

Jeg har heldigvis fået nogle tilbagemeldinger, da jeg valgte at slå op på de sociale medier, at jeg har fået konstateret diabetes. For mig nogle vigtige tilbagemeldinger, at man kan have et godt liv med diabetes, samt at diabetes ikke fylder særlig meget i hverdagen. Det er de beskeder, der giver mig næring og tro på, at jeg også kan have et godt liv med diabetes. På Facebook følger jeg Liv Martine fra Nordjylland, som har vundet Den store Bagedyst på DR, og som har type 1 diabetes. Hun er et livsstykke.

Jeg følger også nogle andre med diabetes på Instagram, både danskere, men også diabetikere fra rundt omkring i verden. Jeg har lagt mærke til, at det er de samme problematikker der går igen, at det er problematisk at få styr på sit blodsukker.    

Det er meget vigtigt for mig, når jeg læser historier om diabetes på nettet, at holde fast i, at vi mennesker er forskellige, både fysiologisk og mentalt. Det er hvad der gør os mennesker spændende, for det ville være kedeligt hvis vi lignede hinanden. Det der virker for en diabetiker, virker nødvendigvis ikke for en anden diabetiker. Sådan er det jo for alle mennesker i alle henseender.

Der er sket meget i udviklingen af behandling af diabetes end de der fik diabetes i 70’erne og 80’erne. På Diabetesforeningens hjemmeside er der en artikel, som beskriver at færre får følgesygdomme https://diabetes.dk/aktuelt/medlemsblad/arkiv-over-medlemsblade/medlemsbladet-2019/september-2019/faerre-faar-foelgesygdomme.aspx.

Jeg vil ikke undvære de sociale medier/nettet. Hvis jeg ikke skrev denne blog – der skal jo laves lidt research – læste jeg kun positive ting om diabetes, men sådan er virkeligheden jo ikke.

Ja, jeg har et håb om, at min diabetes er til at tøjle, men det kan være at jeg kommer til at tage fejl, og må æde mine ord i mig igen, om at man kan have et godt liv med diabetes.

Ja, min diabeteslæge har fortalt mig, at med de fine blodsukkertal jeg kan fremvise, får jeg ingen problemer med følgesygdomme. Men der er jo ingen garantier.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *