Motion – diabetes.

Diabetes – løb, ridning, cykling og motionscenter

Jeg har valgt, at skrive om motion over to søndage, idet motion fylder meget i mit liv, og jeg er ved at erfare, at motion har større betydning for mit blodsukkertal, og hvordan jeg har det, end jeg først havde regnet med.

Jeg ser mig selv som en rimelig fysisk aktiv person. Jeg har prøvet flere forskellige motionsformer gennem årene, som løb, motionscenter, cykling og ridning. Jeg var meget glad da jeg fik konstateret Type 1 diabetes, at jeg havde været så fysisk aktiv gennem årene som jeg har været. Udover Type 1 diabetes, var mine tal fine i forhold til kolesterol, blodtryk og hjertet. Det var nok, at jeg skulle forholde mig til én sygdom.

Motion kan ikke holde sygdomme væk, som en kollega sagde til mig: ”Hvorfor har du fået diabetes, dig som er fysisk aktiv, cykler frem og tilbage til arbejde og rider, så er der ingen rimelighed til”. Type 1 diabetes kan ikke forebygges, og man kan leve nok så sundt, men der er ingen garantier for, at man en dag ikke vil blive ramt af en sygdom. Man kan forebygge en hel del sygdomme ved at være fysisk aktiv og leve sundt, dette kan du bl.a. læse om på sundhed.dk og Kræftens Bekæmpelse.

Nu lyder jeg helt frelst, og det er jeg ikke. En af årsagerne til, at jeg har dyrket motion er, at jeg elsker mad, og søde sager som slik og kager. For ikke at blive alt for tyk, er jeg blevet nødt til at motionere.

Hvis man spørger mig, om jeg elsker at motionere er svaret et rungende nej, men jeg elsker følelsen bagefter, efter at løbet en tur, eller tidligere da jeg gik i motionscenter. Og så kan jeg godt lide, hvad motion gør ved kroppen, at man bliver strammet lidt op her og der. Jeg har gennem flere år løbet, og prøvet at opnå en velvære under løbeturen. Den er aldrig kommet til mig, og jeg skal ikke udelukke, at det kan der være flere årsager til, at jeg ikke løber hurtigt nok, eller langt nok. I dag løber jeg ikke fast, da jeg cykler frem og tilbage til arbejde.

At jeg cykler frem og tilbage til arbejde opstod pga. at jeg fik nyt arbejde i Aarhus midtby. At tage bilen ind til Aarhus midtby er i dag et mareridt. At sidde i en bil på indfaldsvejene ind til Aarhus midtby i myldretrafikken, er én lang kø. Derudover koster det penge at parkere sin bil i Aarhus midtby. Offentlig transport mener jeg er for dyrt, og skulle gøres billigere. Derfor valgte jeg, at få en god cykel, og har nu cyklet frem og tilbage til arbejde i lidt over 2 år. 9,8 km hver vej, det meste af året. Jeg elsker at cykle forbi folk i deres biler, som sidder fast i en bilkø, og tænke, godt det ikke er mig, mens jeg får motion. 

Jeg har en almindelig cykel, men kan godt se det smarte i en el-cykel, men når man i 2011 kunne cykle til Paris med Team Rynkeby for at samle penge ind til kræftramte børn, kan man også godt cykle på arbejde på en almindelig cykel.

Så har jeg min hest. Den motionsform elsker jeg, og her glemmer jeg alt om tid, diabetes og er i nuet. Det er min hobby, men også en hobby som jeg går meget op i, og gerne vil blive bedre indenfor, og dygtiggøre mig. Jeg har et mål med min ridning, og det er at blive bedre og bedre indenfor dressur. Derfor stiller vi også op i små ridestævner, så vi har noget at træne op til.  

Jeg købte en hest, da jeg har redet som ung, og da mine 2 børn blev ældre gik det op for mig, at de ville få mindre behov for mig, jo ældre de blev. Jeg kender mig selv så godt, at jeg allerede på det tidspunkt for nu lidt over 4,5 år siden vidste, at der ville blive meget tomt i mit liv, når mine børn flyttede hjemmefra, og derfor havde jeg behov for noget andet at gå op i, udover mine børn. Derfor blev min mand og jeg enige om, og regnede lidt på vores økonomi, at der var plads til at købe en hest. Det skal lige siges, at det ikke er billigt at have en hest, og det var godt, at min mand ikke helt vidste, hvor mange penge det koster at have hest, så tror jeg ikke han havde sagt ja.    

Klubstævne i Åstrup. Mit første stævne efter jeg havde fået konstateret diabetes.

Ja, næste blog vil jeg komme ind på, hvordan min diabetes spiller ind på hvordan jeg motionerer.

Min arbejdsplads er flyttet tættere på mit hjem, hvilket betyder, at jeg nu kun skal cykle ca. 5 km til arbejde – vil dette have en betydning for mit blodsukkertal, det finder vi ud af ?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *