Motion – del 2.

Løbetur i Riis Skov.

I min sidste blog begyndte jeg at beskrive, hvor meget motion fylder i mit liv, samt at motion for mig, har en positiv indvirkning på mit blodsukkertal. Og jeg vil lige skynde mig at sige, at jeg dyrker moderat motion, ikke noget ekstremt til mig.

For mig har det været lidt af en proces, at jeg i 46 år ikke har skulle tænke over noget, når jeg har dyrket motion. Hvis jeg var ude at løbe 3 km, og havde lyst til at løbe 10 km, gjorde jeg det. Nu skal jeg måle mit blodsukker før jeg løber, og jeg tænker over hvor langt jeg løber, og har telefon med og noget druesukker, hvis mit blodsukker bliver for lavet under løbeturen.

Billeder fra dagens løbetur. Den permanente.

Grundreglen ved fysisk aktivitet er, at man har behov for mindre insulin end normalt. Der kan ikke gives nogle faste retningslinjer på, hvor meget man skal justere sit insulinindtag, da det afhænger af en række faktorer og ofte er meget individuelt fra person til person. Du kan læse mere om dette på Diabetesforeningen https://diabetes.dk/diabetes-1/fysisk-aktivitet.aspx eller på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Den første uge med diabetes, havde jeg aftalt med min diabetessygeplejerske, at jeg skulle bruge tiden på at gøre de ting, som jeg plejede at gøre i forhold til motion, så vi kunne finde ud af, hvor meget insulin jeg havde behov for i dagligdagen. Så der var ikke andet at gøre, end at komme op på cyklen og hesten, og finde ud af hvor meget insulin jeg havde behov for. Diabetessygeplejersken var dog noget bekymret for, når jeg skulle på hesten igen, om jeg ville falde af hesten, hvis mit blodsukker blev for lavt.

Det jeg har erfaret i forhold til min krop og den måde jeg motionerer på er, at cykling ikke får mit blodsukker til at falde særlig meget, men at blodsukkeret er nemmere at styre resten af dagen, hvis jeg har cyklet om morgenen. I forhold til ridning er det lidt sværere, nogle gange falder mit blodsukker når jeg rider, andre gange ikke. Derfor måler jeg altid mit blodsukker før jeg stiger på hesten, og jeg vil gerne have, at mit blodsukker ligger over 5, og gerne omkring 7, for jeg skal helst ikke falde af hesten pga. for lavt blodsukker. Hvis mit blodsukker er for lavt drikker jeg gerne noget juice, idet det virker når jeg rider, og falder hurtigt igen, så mit blodsukkertal er normalt efterfølgende, og ikke alt for højt.

Løb, har jeg erfaret, påvirker mit blodsukkertal meget, her skal mit blodsukkertal gerne ligge omkring 8 før jeg løber. Jeg har en dag spist et lille stykke othellolagkage før jeg skulle løbe, for at få mit blodsukkertal op på 8, og for ikke at få for lavt blodsukkertal under løbeturen. En god undskyldning for at spise et stykke kage, der skal jo være nogle fordele ved at være diabetiker.

Riis Skov

Det jeg har erfaret er, at motion gør det nemmere for mig at styre min diabetes, og jeg har mere normale blodsukkertal, når jeg dyrker motion, end hvis jeg holder en uge fri fra motion. Jeg har også fundet ud af, at jeg ikke kan nøjes med at ride, det skal være cykling eller løb. Jeg har også fundet ud af, at jeg ikke behøver at cykle 10 km, men at jeg godt kan nøjes med at cykle 5 km. Jeg behøver heller ikke dyrke motion hver dag, idet den øgede insulinfølsomhed kan vare i 1 til 2 døgn efter ophør af fysisk aktivitet.

Jeg har endnu ikke været i et motionscenter og dyrket zumba eller spinning, som jeg tidligere har gået til, så jeg ved endnu ikke hvordan disse motionsformer påvirker mit blodsukkertal.

Jeg ved, at Steno Diabetes Center Aarhus har en klinik for atleter med Type 1 diabetes, hvor man som diabetiker kan få hjælp og støtte til at optimere sine sportslige præstationer og sin diabetesbehandling, så man kan konkurrere på lige fod med sportsudøvere, der ikke har diabetes. Så der er ingen undskyldning for, at man ikke kan blive en god atlet fordi man har diabetes. Det skal lige siges, at den klinik er jeg ikke tilknyttet, jeg dyrker ikke motion på det plan.

Ja, der findes et cykelhold, som kun består af ryttere med diabetes, og som cykler med i nogle af de største løb i verden.

Ja, jeg tror, at min diabetesbehandling skal bestå af insulin og motion samt passe på mig selv, og nyde livet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *