Diabetes, på bagsiden af jul og nytår.

Nu står min ferie på hæld, og arbejde venter fra i morgen mandag. Jeg har i år haft en dejlig lang juleferie, sådan som julen og nytåret er faldet. Jeg har kun brugt 3 feriedage for at holde 17 feriedage, idet jeg er ansat 30 timer om ugen, og har fri hver fredag. Min 30 timers arbejdsuge stammer fra, da jeg havde små børn, og som jeg har holdt fast i.

Jeg havde set frem til ferie, idet hverdagen godt kan være lidt presset, selvom jeg ikke har små børn. Jeg havde glædet mig til at sove længe, have tid til familien, motion og have tid til min hest.

Gåtur ned af Aarhus gågade mellem jul og nytår.

Jeg ved ikke om det er min alder, der er begyndt at trykke, men jeg kan ikke sove længe. Hvis jeg ligger for længe får jeg ondt i ryggen, men jeg sover længere end til kl. 5.45, hvor jeg plejer at stå op.

Jeg har været mere sammen med min familie end i hverdagen. Vi har fået spillet spil og hygget os. Min store søn på 21 år bor ikke længere hjemme, men har været forbi flere gange i løbet af julen, også med sin kæreste.

Jeg havde de helt store planer med min træning her i juleferien, men jeg har været træt både i kroppen og i hovedet. Jeg har fået trænet, men ikke i samme grad som jeg havde planlagt. Jeg har tidligere prøvet at have travlt på arbejde op til ferie, og set frem til ferie. Når det så blev ferie, var jeg så træt, at jeg næsten ikke kunne noget. Mit blodsukker har også i denne ferie kørt op og ned, og kan være medskyldig i min træthed, ellers kan det også være fordi, at jeg ikke længere er 25 år. For mig er træning vigtigt, idet træningen er med til at holde mit blodsukker nogenlunde stabilt.

Juleaftensdag var jeg ude at løbe 5 km. for at være klar til julemiddagen, og for at holde styr på mit blodsukker. Jeg ved ikke, hvad jeg gjorde forkert, men mit blodsukker kørte op og ned juleaftensdag og aften, så det gav hovedpine. Jeg har ikke tidligere prøvet, at mit blodsukker har kørt så meget yo-yo. Den var gal før julemiddagen, og det blev ikke bedre af, at jeg til julemiddagen fik taget for meget insulin, så jeg blev dårlig, men ikke værre, end en gang Nikoline sodavand kunne hjælpe på det.  

Jeg var derfor meget påpasselig 1. Juledag, hvor vi var til julefrokost hos min svigerfar. Julefrokosten startede kl. 12, og bestod af mad der løbende kom på bordet i løbet af dagen, og aften. Ikke en julefrokost for en person, der ikke kan lide at stikke sig selv med insulin. Jeg valgte derfor kun at spise første gang der kom mad på bordet, så jeg havde styr på, hvor meget mad jeg spiste og hvor meget insulin jeg skulle have. Derudover tog jeg en rugbrød da jeg kom hjem. Det skal siges, at før jeg fik diabetes, ikke havde det godt med at sidde og spise en hel dag. For mig vil en god julefrokost være, at al julemaden blev stillet på bordet på en gang.

Jeg har for første gang oplevet, at have for lavt blodsukker om natten i min juleferie. Jeg var gået i seng med et blodsukkertal på 9, og tænkte det var lidt for højt. Efter et par timer vågnede jeg op, da min yngste søn rumsterede i vores stue. Jeg kunne mærke, at der var noget galt, og det viste sig, at mit blodsukker var for lavt, under 4. Hvis der er noget jeg frygter, er det at have for lavt blodsukker om natten, det gjorde mig lidt bange. Jeg talte allerede kort tid efter jeg fik konstateret diabetes med min diabeteslæge, om det at have for lavt blodsukker om natten. Jeg fortalte min diabeteslæge, at jeg var bange for at få angst, for at være alene hjemme med mine børn om natten, at jeg ikke vågnede op igen, og de skulle finde mig. Min diabeteslæge fortalte mig, at jeg ville vågne op når jeg fik lavt blodsukker. Jeg vil gerne ligge lidt højt når jeg går i seng, og i sær hvis jeg er alene hjemme med min yngste søn. Jeg har fundet ud af, at mit blodsukker stiger hurtigt ved slik, og falder hurtigt igen. Jeg tror, at den nat jeg faldt drastisk i blodsukker var pga. julen, hvor jeg spiste lidt slik. Hvis mit blodsukkertal ligger under 7 når jeg skal i seng tager jeg ¼ rugbrød, for at holde et stabilt blodsukker i løbet af natten. Jeg håber, at det er vejen til, at jeg ikke får lavt blodsukker om natten.

Trods mine udfordringer med mit blodsukker har det været dejligt med ferie.

Og ja, der blev brugt mange timer sammen med min hest i juleferien.

Nej, jeg håber ikke, at 2020 bliver lige så udfordrende som 2019, hvor jeg fik konstateret diabetes.

Fyrværkeri fra nytårsaften. En aften hvor mit blodsukker var fint.

Fremadrettet vil min blog komme med et nyt blogindlæg den første søndag i hver måned. Og tak fordi I læser med.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *