Et år er gået med diabetes.

Den 1. maj i år, er det et år siden jeg fik konstateret Type 1 diabetes. Året er gået stærkt, alt for stærkt. Året er gået bedre end forventet med min lille nye følgesvend Type 1 diabetes. Det skal siges, at mine forventninger til det første år med diabetes, ikke var høje. Hvordan skulle jeg leve et liv med diabetes, ville jeg kunne de samme ting som tidligere, og hvad med mine drømme ?

Vesterdams Paleena

Jeg vil skynde mig at sige, at jeg kan alt det, som jeg kunne tidligere. Jeg har dog fortsat nogle udfordringer f.eks. hvis jeg gerne vil løbe 10 km. eller derudover. Før jeg fik diabetes, og hvis jeg ville løbe 5 km., og følte jeg havde ben til mere, gjorde jeg det uden at tænke over det. Nu skal jeg have en helt udstyrspakke med, hvis jeg vil løbe mere end en halv time, i form af måleapparat til mit blodsukker, og kulhydrater.

Min diabetes, er også gennem det første år begyndt at fylde mindre. I starten tænkte jeg meget over at have diabetes. Jeg målte og vejede alt min mad, hvilket fyldte meget. I starten talte min mand og jeg meget om, hvor mange kulhydrater der var i den mad jeg skulle spise. Min yngste søn følte det fyldte for meget, idet vi ved hvert måltid og mellem måltiderne, havde gang i den helt store udredning af kulhydrater, og hvor meget insulin jeg skulle have, før jeg kunne spise. Nu har jeg nogenlunde styr på hvor meget insulin jeg skal have til min mad. Hvis jeg f.eks. får ris, er det nogenlunde den samme portion ris, jeg får hver gang, og ingen ekstra portion.

Der er ting, som jeg savner, og som jeg ikke lige gør, f.eks. at kaste mig over en chipspose, og spise hele posen, eller spise løs af slik om fredagen. Jeg har dog fundet ud af, at jeg kan spise alt hvis jeg tager insulin til. Jeg spiser dog ikke løs, som jeg engang imellem godt kunne finde på, før jeg fik diabetes. Jeg er blevet noget mere disciplineret i forhold til hvad, og hvor meget jeg spiser.

Jeg prøver at leve efter, at min diabetes ikke skal sætte dagsordenen i mit liv. Jeg bliver aldrig dus med min diabetes, men jeg har lært at leve med diabetes. Jeg har fortsat dage, når jeg giver mig selv injektion med insulin i maven, hvor jeg tænker – er dette virkelig mit liv med en kronisk sygdom, og hvor jeg godt kan få lidt ondt af mig selv.

Hvis jeg skal rose mig selv, vil jeg sige, at jeg er god til at passe min diabetes. Jeg dyrker en del motion, idet motion for mig, har en positiv effekt på mit blodsukker, hvilket betyder, at jeg ikke skal tage så meget insulin. Fysisk aktivitet øger muskelcellernes følsomhed overfor insulin. Jeg tager min insulin og måler mit blodsukker. Jeg har en gang glemt at tage insulin til min morgenmad, men jeg havde heldigvis været ude at løbe før min morgenmad, så skaden var ikke så stor. Mit blodsukker blev ikke skyhøjt, som det ville have blevet, hvis jeg ikke havde løbet.

Til info vil jeg oplyse, at i mit sidste blogindlæg skrev jeg om diabetes og særlig risikogruppe i forhold til COVID-19. Dagen efter udgivelsen af mit blogindlæg, kom der nye retningslinjer/anbefalinger fra Diabetesforeningen, i forhold til hvordan vi diabetikere skal forholde os til COVID-19. Jeg ville have været inde at skrive en rettelse til mit blogindlæg af den 5. april 2020, men dagen efter var retningslinjerne/anbefalingerne ændret igen.  

Diabetesforeningen henviser i dag til Sundhedsstyrelsens anbefalinger og myndigheder i øvrigt.

Jeg frygter ikke selv at få COVID-19, men jeg vil bare helst ikke smitte andre. Jeg har været tæt på en person, som ikke vidste at personen havde COVID-19, da symptomerne var meget milde. Jeg blev ikke smittet, trods jeg var sammen med personen flere gange, og rørte ved ting som personen også havde rørt ved. Der gik en uge før personen blev testet for COVID-19, som var positiv. Før jeg fik konstateret diabetes, har jeg ellers været en person der nemt blev smittet med forkølelse og andre smitsomme sygdomme.

Jeg har valgt, at dette bliver mit sidste blogindlæg, da mit mål med bloggen er nået. Jeg ville beskrive på en positiv måde, hvordan det var at være ny med Type 1 diabetes, da jeg selv manglede oplysninger om hvordan det var, at være ny diabetiker. Jeg ønskede yderligere med min blog at fortælle, at man sagtens kan have et godt liv med den modbydelige sygdom.

Det har været sjovt og lærerigt at skrive på bloggen. Samtidig med, at jeg har brudt nogle af mine egne grænser. På mange områder er jeg en meget introvert person, hvilket man ikke helt kan være, når man vælger at fortælle og udstille sit liv på en blog. Bloggen har også været med til, at der har været meget åbenhed om min diabetes, hvilket har været godt for mine børn. Min diabetes, er bestemt ikke et tabu.

Jeg vil fortsat være aktiv på Instagram og Facebook omkring diabetes.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *