Filur is – hvad har det med diabetes at gøre?

Jeg ser mig selv som en aktiv kvinde, som ikke ryger, og mit indtag af alkohol ligger på maksimalt 14 genstande på et godt år. Jeg cykler frem og tilbage på arbejde, det meste af året, også når det regner og sner – tur/retur 20 km. Det er kun, hvis der er meget glat eller hvis jeg er lidt små-forkølet, at jeg tager offentlig trafik eller min bil. Vi taler ikke om en el-cykel., men en cykel hvor der skal trædes godt til. Derudover har jeg min hest Paleena, som jeg er ude ved hver dag. Vi er en familie der gerne bruger vores sommerferie på Club La Santa på Lanzarote, hvor vi dyrker en masse sport.

Det jeg gerne vil sige med ovenstående er, at selvom du lever et sundt og har et aktivt liv, er det ikke ensbetydende med, at man ikke kan blive ramt af Type 1 diabetes. Da symptomerne begyndte at melde sig på diabetes, var det heller ikke diabetes jeg tænkte på, at jeg kunne have, selvom symptomerne var meget tydelige. Type 1 diabetes var jo noget børn og unge fik, og på nettet, er type 1 diabetes på nogle sider beskrevet som en ungdomssygdom. Type 2 diabetes kunne det ikke være, idet jeg var så aktiv som jeg var.

Når jeg husker tilbage, begyndte symptomerne så småt i efterårsferien 2018, hvor jeg begyndte at tabe mig, uden jeg var på slankekur. Jeg er en af de her kvinder, der tager på i vægt, hvis jeg ser på en Snickers, og normalt ikke taber mig, hvis jeg ikke gør noget bevidst for et vægttab. Symptomerne tog til i december 2018 med de klassiske symptomer som mundtørhed, svamp, tørst, tissetrang og træthed. Jeg fik fortalt mig selv, at symptomerne måtte skyldes min fremskredne alder, selvom 46 år er ingen alder. Jeg fik også fortalt mig selv, at når jeg drak så meget væske som jeg gjorde, og jeg drak meget – ca. 7-8 liter væske om dagen, så skulle det jo ud igen. Jeg kunne ikke få væske nok og jeg stod op om natten for at få væske. Min mand blev lidt sur på mig, fordi jeg drak så meget væske som jeg gjorde, og kunne ikke forstå det.

Jeg tænkte i den periode, at der ikke var noget unormalt i, at jeg var meget træt. Det var vinter, jeg stod op kl. 6 om morgen, cyklede 10 km. på arbejde, en arbejdsdag på 7 timer, cyklede 10 km. hjem igen, ud til Paleena og motionere hende, hjem og lave mad og få ryddet lidt op. Jeg kunne godt forstå, at jeg faldt om på sofaen af træthed, når jeg fik sat mig i sofaen. Jeg kan huske, at vi som familie i uge 7 tog til Club La Santa, hvor jeg følte en overvældende træthed. Min krop var træt,  og jeg ønskede, at vi var taget på badeferie, hvor jeg kun skulle ligge på en solseng. Vi havde en super ferie på Club La Santa, men jeg dyrkede ikke så meget sport som jeg plejede at gøre.

I den sidste periode, før jeg gik til læge, fik jeg lyst til nogle bestemte madvarer som jeg ellers ikke plejede at drikke og spise.  Appelsinjuice med isterninger var min foretrukne drik, og Filur is. Jeg har ikke spist Filur is siden jeg var barn, men fryseren var fyldt op med sodavandsis og især Filur is, som hjalp på mundtørheden.

I den sidste periode fik jeg også kramper i benene. Jeg vidste ikke, at kramper kunne have noget at gøre med symptomerne på diabetes, før efter jeg fik konstateret diabetes, og læste en artikel på diabetesforeningen om journalist Bjarne Steensbeck, som var gået til læge pga. krampe i benene og tørst. Mine kramper stoppede, da jeg fik insulin, det gjorde alle symptomerne.

Til sidst kunne jeg godt se, at der var noget helt galt. Jeg havde ikke noget væske i kroppen, huden hang, og var tynd. Familie, venner og kolleger var også begyndt at spørge, om jeg ikke havde tabt mig, og om jeg havde det godt.  

Ja, man kan få en ungdomssygdom som 46-årig.

Ja, jeg skulle have gået til læge noget tidligere, men jeg kom af sted og det er jeg glad for i dag.    

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *